Utbetalning och skatt BTP 2

Så får du din pensionsutbetalning


Du behöver inte ansöka om din tjänstepension. Du får ett pensionsbesked fyra månader innan du går i pension. Du kan läsa mer om detta på sidan Gå i pension.

Pensionsåldern är normalt 65 år. Det innebär att första utbetalningen sker samma månad du fyller 65 år. Om du har lägre pensionsålder än 65 år betalas din pension ut månaden efter den avtalade pensionsåldern.

Din BTPK som du tjänat in fr.o.m. år 2000 betalas ut av det försäkringsbolag där du har din försäkring.

När får du din pensionsutbetalning?


Du som har varit anställd hos SEB eller Danske Bank får din pension den 25:e varje månad och du som varit anställd hos Nordea den 27:e. Om den 25:e eller 27:e är en lördag eller söndag betalas pensionen ut vardagen innan.

Så här drar vi skatt på din pension


Om du har pension från flera håll ska huvudarbetsgivaren dra skatt enligt den tabell och kolumn som gäller för dig. Huvudarbetsgivare är den som betalar ut det största beloppet. Sidoarbetsgivaren ska göra skatteavdrag med 30 % av pensionen. Du kan alltid kontakta oss om du vill betala extra skatt.
Om vi är huvudarbetsgivare och du inte vill att vi drar skatt enligt tabell och kolumn måste du ansöka om ändring hos Skatteverket www.skatteverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Skicka sedan beslutet till oss.

Kontrolluppgift


I slutet av januari varje år får du en kontrolluppgift. Kontrolluppgiften visar vad du fick i pensionsutbetalningar året innan och vilka skatteavdrag vi gjort.

När upphör pensionsutbetalningen?


Om du avlider upphör pensionen månaden efter dödsfallet. Om det finns rätt till efterlevandepension börjar den betalas ut till förmånstagare månaden efter dödsfallet.

Om du bor utomlands


Varje höst skickar vi ett levnadsintyg till dig om du bor utomlands. Du måste gå till en myndighet i det land där du bor. Myndigheten ska intyga att du lever genom att skriva på och stämpla intyget som du sedan skickar till oss. Du kan också under perioden oktober-december komma upp till oss på Bankpension så skriver vi på ditt levnadsintyg. Om vi inte får levnadsintyget stoppas din pensionsutbetalning.

Hur du får din allmänna pension, när den betalas ut, vilket skatteavdrag som görs mm, kan du läsa på www.pensionsmyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vanliga frågor och svar

Funderingar?

btp@pri.se
08-679 06 80

Du kan också gå in på minpension.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att få en samlad bild av din pension.

© 2011 Bankpension  |  Om cookies  |  Mobilweb